Kapping av deler

Trebrua var Vigdis sitt første møte med scratchbyggingens kunst, og hun var veldig nøye på at alle mål skulle være noenlunde som forbildet.

Med utgangspunkt i målsatte konstruksjonstegninger fikk vi kjøpt mesteparten av skalamaterialene, men noe måtte vi lage selv. Brosvillene skulle for eksempel være 8"x8", og disse var ikke å oppdrive, så Vigdis splittet noen 8"x18" bjelker på langs, kappet til hver enkelt sville og pusset de litt ned så de ble kvadratiske i tverrsnittet. Toppen av pilarene ble laget av 4mm finer som ble saget i 4mm brede strimler, for å tilsvare 14"x14" firkanttømmer. Videre ble det brukt 4"x8" langsmed ytterkant av svillene, 4mm rundstav til stolpebein og 4"x12" som skråavstivere.

Prøvemontering

Da styrenmaterialene i utgangspunktet er helt glatte valgte hun å gå over alle delene med sandpapir før monteringen, slik at det ble litt "trestruktur" i dem.  Alle naglene ble laget for hånd av 0,2mm kobbertråd og festet med litt lim i sine respektive hull. For å skjule at brua er bygd av to helt ulike materialer ble den først malt med en heldekkende brun farge, og deretter et tynnere lag med svart som ble pusset litt ned slik at det brune kunne skimtes innimellom.

Til slutt ble hele brua bearbeidet med smussepulver blandet sammen etter en "oppskrift" av Joe Fugate: 1 del svart, 1 del brun, 1 del gul og 2 deler gipspulver. Gipspulveret skal gjøre at blandingen fester seg til modellen når man dusjer den med vann, men det har ikke vi hatt behov for å gjøre.

Ferdig smusset

Til toppen