Belysning i lokstallen

Belysning på modelljernbanen har alltid gitt et lekkert inntrykk, spesielt med litt dempet rombelysning. Mange plastbyggesett kommer ferdig forberedt for lys, med festehull i bunnplata for lampesokkel og miniatyrpære. En ulempe er imidlertid at pæra kan være vanskelig å skjule hvis man har en åpen bygning eller et detaljert interiør man ønsker å vise fram, så vi valgte derfor å gå for en litt annen løsning på lokstallen til Vigdis.

Allerede mens vi var i dialog med Tom Andersen angående utformingen av lokstallen var det bestemt at vi skulle ha belysning, og vi ville ha lamper som passet til bygningen samtidig som hele interiøret skulle være synlig. Tom nevnte da at firmaet Ngineering hadde utviklet LED-lamper som kunne passe, og at han samarbeidet med de for å lage et komplett sett nettopp for denne modellen. Vi bestemte oss for å bestille dette settet, som inneholdt alt vi trengte for å lage 16 taklamper og 4 vegglamper pluss 18V strømforsyning og fordelerplate. Vi fikk også med noen ekstra LED-pærer kostnadsfritt til å øve oss med, og siden vi aldri hadde jobbet med LED tidligere valgte vi å kjøpe litt spesialverktøy for å lette arbeidet. Alle komponentene kan for øvrig også kjøpes enkeltvis.

Vi gikk for Micro-LED (1,6mm x 0,8mm), gulhvite i fargen for å illudere eldre belysning. Andre farger er også mulig, samt såkalt Nano-LED som er enda mindre, men vi syns disse var mer enn små nok for en nybegynner!

Smått!

Ledningen er kun 0,11mm i diameter inkludert isolasjon, og isolasjonen er av en spesiell type som brenner vekk når ledningen fortinnes. Når denne skulle loddes på LED-pærene brukte vi dette lille verktøyet for å holde alt på plass og gjøre arbeidet enklere. LED-pæren holdes fast i den høyre klypen og ledningen i den venstre. Ledningen blir så ført over LED-pæren og loddet fast på høyre side, deretter blir LED-pæren snudd og prosessen gjentatt for den andre ledningen. Til slutt blir de utstikkende endene klippet av og ledningene bøyd 90 grader utover.

Hendig hjelpemiddel

Svanehalsen til vegglampene ble laget av 0,45mm rør som ble kappet i riktig lengde og bøyd i fasong. For å unngå at røret ble flatklemt anbefalte Ngineering at vi tredde gjennom en 0,3mm gitarstreng eller tilsvarende før kapping og bøying, men dette viste seg veldig vanskelig å gjennomføre i praksis uten at lampen ble deformert når strengen skulle trekkes ut igjen. Vi valgte derfor å fjerne strengen rett etter kapping og heller trekke ledningene gjennom med en gang, før røret ble formet til. For at alle lampene skulle bli like kjøpte vi en jigg til bøyingen.

Bøying av vegglampe 1

Bøying av vegglampe 2

Bøying av vegglampe 3

Lampeskjermene kom i to ulike størrelser (7mm diameter til taklampene og 5mm til vegglampene) og var ferdig utstanset, men uten senterhull. Dette hullet ble laget med et 0,5mm bor før skjermen ble tredd innpå selve lampen og limt fast, røret har en liten fals i enden som lampeskjermen hviler på. Det ble også tredd på en liten senterkopp som limes fast mot veggen etter at lampen er montert og justert i lengden.

Montering av lampeskjerm 1

Montering av lampeskjerm 2

På skjermene til taklampene ble det boret et 0,3mm senterhull før lampeskjermen ble tredd rett inn på ledningene og limt fast over LED-pæren, deretter ble ledningene tvinnet sammen og malt svarte. Imidlertid ble det vanskelig å få lampene til å henge rett og pent med bare ledningene som oppheng, så disse vil bli laget på nytt med samme rør som vegglampene. Da vil de også tåle litt mer håndtering uten å bli ødelagt.

Et spennende øyeblikk da den første prøvelampa var ferdig og skulle testes! Her har vi brukt en av de billige LED-pærene som vi fikk med til øving, derav det gule skinnet, de endelige LED-pærene har en annen fargetemperatur. Lampen er koblet til et vanlig 9V batteri via en liten LED-tester som vi kjøpte samtidig. LED-testeren gjør at vi slipper å bruke ekstra resistorer, og fungerer på inntil to LED koblet i serie.

Sannhetens øyeblikk!

For at kablingen inne i lokstallen skulle bli minst mulig synlig ble alle ledningene strukket på oversiden av støttebjelkene til takstolene. Hver av de tre innvendige deleveggene har fire taklamper, disse er koblet i serie med pluss langs den ene bjelken via alle lampene, og minus tilbake langs den andre bjelken. Tilsvarende er de fire vegglampene i front koblet i serie med pluss frem langs den ene sideveggen og minus tilbake langs den andre, på bildet nedenfor kan ledningene skimtes på innsiden av frontveggen bak lampene.

Innvendig kabelføring

Alle ledningene samles på baksiden av lokstallen hvor de går over til tykkere ledningstverrsnitt, og føres derfra videre til fordelerplaten på undersiden av anlegget. Siden lokstallen skal kunne løftes vekk må ledningene gå via en mangepolet kontakt som kan kobles fra, denne vil bli plassert i et lite skur rett bak lokstallen.

Fordelerplaten er egentlig et tosidet kretskort som gir mange muligheter for et fleksibelt oppsett og tilkobling av flere kretser med LED-pærer. Side A (3) som vi har brukt er lagt opp med 4 stk 20ma kretser for inntil 4 seriekoblede LED i hver krets (4, angir krets og LED), uten behov for ekstra resistorer. Dersom man ønsker å redusere lysstyrken er kortet allerede forberedt for dette, med loddepunkter til resistorer (7) slik at hver enkelt LED (5 og 6, anode og katode)kan justeres individuelt. Side B er enda mer fleksibelt lagt opp, med mulighet for fritt valg av seriekoblede eller parallellkoblede LED, med passende resistor. Kortet har også loddepunkter for strømtilkobling i begge ender (1 og 2), slik at flere kort kan kobles sammen etter hverandre.

Fordelerplate (bilde gjengitt med tillatelse fra Ngineering)

 

Til toppen