Jeg har, i en god stund nå, lekt med tanken på å bygge et lite smalsporanlegg i H0e og 9mm sporvidde. Både for moro skyld, for å utforske mulighetene på liten plass, og også med tanke på eventuell fremtidig modulbygging i FRIMO smalsporstandarden. Jeg har sett en del slike modulbaserte smalsporanlegg som ser virkelig flotte ut, de små lokene og vognene er utrolig sjarmerende, og ikke minst er det veldig plassbesparende sammenlignet med H0 normalspor!

Man skulle tro at det var nok med 4 ulike sporvidder fordelt på 3 skalaer (H0, H0n3, G og litt N), men nei da, her i huset er det tydeligvis plass til å prøve det meste!

Utgangspunktet for tankene mine var å se hvor mye man kunne få plass til på et lite anlegg, uten å samtidig ha en sporplan som var totalt overlesset med spor. Med andre ord et lite anlegg som er kjørbart og har en del muligheter utover å bare kjøre rundt i ring. Joda, rundbanen vil jeg ha selv om den er totalt urealistisk (med noen unntak), siden den gjør det mulig å sette i gang toget og la det kjøre kontinuerlig mens man selv bare lener seg tilbake og ser på, slapper av og koser seg med en kald pils eller annen god drikke. Er det ikke det denne hobbyen handler om egentlig, å kunne slappe av og kose seg?

Samtidig syns jeg det er fint å kunne ha litt mer enn bare en enkel rundbane, da det er grenser for hvor lenge man kan sitte og se på et tog som kjører rundt og rundt uten å bli svimmel. Et par sidespor hvor man kan sette ut og plukke opp vogner, kanskje en liten stasjon hvor to tog kan møtes, men ikke for mye, det skal jo være plass til landskap også.

Jeg tror at noe av hemmeligheten med å skape et lite og vellykket anlegg er at man har mestret begrensningens kunst, og ikke prøver å presse inn alt for mye på en gang. Less is more, som det så fint heter på nynorsk!

Og med det setter jeg herved startstreken for det som forhåpentligvis blir flere kapitler i et lite smalsporeventyr. Fortsettelse følger …

Til toppen