Min første modul er naturlig nok en rett strekningsmodul, da disse er relativt enkle å bygge. Selve konstruksjonen er ganske ukomplisert, det viktigste er å sikre at alle vinkler er helt rette og at modulen ikke blir skjev eller vrir seg under byggingen.

Endestykkene skal følge modulstandarden, og her har man flere ulike profiler å velge mellom. Jeg valgte B96-profilen, som er litt kupert og passer godt med terrenget her i Norge. Det finnes ferdige endestykker å få kjøpt, men det er mye billigere å lage sine egne. De ulike profilene er tilgjengelig på nettet som nedlastbare PDF-filer som kan skrives ut i full størrelse, men jeg kjøpte et par ferdige endestykker som jeg har brukt som maler.

Endestykkene må være solide da de skal boltes fast til neste modul, så de blir laget av 12 mm finer. En hel finerplate måler 122 x 244 cm og er ganske uhåndterlig, så jeg kappet like godt opp hele plata i mindre biter (tilpasset to endestykker) mens jeg var i gang:

Kapping av finer

Deretter var det bare å sage ut endestykkene og tilpasse profilen etter malen:

Tilpassing av profil

Resten av modulkassa er laget av 9 mm finer, unntatt skinnetraseen som er 12 mm for stabilitetens skyld. Modulstandarden krever også understøtte av skinneunderlaget på lengre moduler, og på bildene er disse montert med trekantvinkler for ekstra sikring. I hjørnene er det montert støtteklosser, og alle skruehull er forboret for å hindre sprekker:

Understøtting av skinnetraseen

Nesten ferdig modulkasse

Siden tre er et levende materiale er det en fordel å sikre treverket mot fukt, og derfor valgte jeg å male modulkassa før jeg gikk videre. På bildet er terrengprofilen saget ut og skinneunderlaget av kork på plass, og på undersiden av traseen har jeg limt et par ekstra klosser i tillegg til støtteklossene i hver ende. Disse ekstra klossene skaper et beskyttende rom for den elektriske kablingen i hver ende, og her skal det monteres en liten plate for feste av bananstifter og kobling mot neste modul:

Modulkassa malt og skinneunderlag på plass

Del 2 vil handle om elektrisk kabling av modulen.

Til toppen